Haastattelussa: Hanna Ryhänen, erityissuunnittelija, Lasten, nuorten ja perheiden palvelualue, Lohjan kaupunki
Haastattelija ja kirjoittaja: Leena Vainio, Suomen eOppimiskeskus ry
Lohjan kaupunki on mukana sekä Oppimisanalytiikka avuksi oppimiseen että Koulu kunnossa -hankkeissa. Koulu kunnossa -hankkeessa etsitään malleja, miten varhaisessa vaiheessa voidaan puuttua koulupoissaoloihin ja miten vaikeita tilanteita ratkotaan. Hankkeessa tehdään Euroopan laajuista yhteistyötä ja myös tutkimusta.
”Olemme mukana useammassa hankkeessa, joissa tutkitaan koulupoissaoloja. Oppimisanalytiikka avuksi oppimiseen -hankkeessa olemme mukana vain pienellä panoksella. Lähdimme hankkeeseen, jotta opimme enemmän Primuksen datan hyödyntämisestä. Tietotaito ja ymmärrys ovatkin lisääntyneet. Koulu kunnossa -hankkeessa meillä on suuremmat resurssit.“
Hanna pohti Oppimisanalytiikka avuksi oppimiseen -hankkeen hyötyjä ja haasteita ja totesi, että tähän mennessä hanke on edistänyt erityisesti keskustelua datan hyödyntämisestä oppilaiden hyvinvoinnin kehittämisessä.
”Oppimisanalytiikka avuksi oppimiseen -hankkeelta toivomme tietoa ja kokemusta oppimiseen liittyvästä arvioinnista: erityisesti haluttaisiin tietoa siitä, mitä löytyy numeerisen arvioinnin taustalta ja miten pystyttäisiin varmistamaan, että numerolliset arvioinnit ovat samanarvoisia. Tähän ei ole vielä saatu vastauksia, mutta toivotaan, että hankkeen aikana yhdessä näistä asioista keskustellaan ja testidatasta saadaan vastauksia ja työkaluja asian edistämiseen.”
Tiedolla johtamisen on perustuttava laadukkaaseen dataan. Nykyisillä työkaluilla saadaan kerättyä luotettavaa tietoa, kun kunnassa on yhteiset ohjeet tiedon syöttämisestä. Tiedon syöttämisen tavat vaihtelevat eri kuntien välillä ja siksi tiedot eivät välttämättä ole vertailukelpoisia. Työkalujen pitäisi olla käyttäjälähtöisiä ja ohjeiden yhtenäisiä. Hankkeen aikana on keskusteltu myös datan omistajuudesta: mikä data kuuluu kenellekin, mitä dataa kukin saa käsitellä ja mitä yhdistellä. Vielä on paljon auki olevia asioita. Hankkeen tuloksena olisi hyvä saada yhteisiä malleja, joita voitaisiin esitellä rehtoreille ja opettajille. Mallien kautta kuvataan toimivia mittareita ja miten niitä hyödynnetään toiminnan kehittämisessä.
Kaiken kaikkiaan tiedolla johtamisessa ollaan ottamassa ensiaskeleita. Tietysti olemassa olevaa tietoa hyödynnetään nytkin päätöksenteossa, mutta näiden hankkeiden kautta rakennetaan systemaattisempaa järjestelmää, missä yhdistetään eri tietolähteitä. Näin voidaan myös järkeistää erilaisia kyselyjä.