Analytiikka arjen työkaluksi

Haastattelussa: Keijo Einiö, hankekoordinaattori, luokanopettaja, Nousiaisten kunta, Kirkonpiirin koulu
Haastattelija ja kirjoittaja:
Leena Vainio, Suomen eOppimiskeskus ry

Keijo Einiö opettaa neljättä luokkaa kahtena päivänä viikossa ja kolmena päivänä viikosta hän toimii hankekoordinaattorina ja digitutorina Nousiaisten kunnassa. Oppimisanalytiikka avuksi oppimiseen -hankkeeseen hänelle ei ole varsinaisesti lainkaan jyvitetty työaikaa, mutta toimii silti hankkeen yhteyshenkilönä. Nousiaisten kunnassa halutaan oppia muiden mukana oppimisanalytiikasta ja halutaan ymmärrystä siitä, miten opetuksesta syntynyttä tietoa kaivetaan esille.

Haastatteluhetkellä ei vielä ole saatu näkyville kunnan omaa dataa, mutta usko ja luottamus siihen, että visualisoidut näkymät tulevat antamaan uutta tietoa, on kova. Systemaattinen tiedolla johtaminen on ollut vähäistä tähän mennessä. Nyt halutaan rehtorille ja johdolle numeerista tietoa ja visuaalisia tuloksia kerätystä datasta.

Datan perusteella ei ole lähdetty ratkomaan mitään erityistä ongelmaa. Nousiaisissa on eri
kokoisia kouluja ja opettajan näkökulmasta olisi hyötyä saada pienemmissä yksiköissä tietoa esimerkiksi hyvinvoinnista. Analytiikan avulla on tarkoitus päästä pois ”mututuntumasta”.

“Omaan työhöni kaipaisin erityisesti tietoa tukiopetustuntien ja tukitoimien tehokkuudesta ja vaikuttavuudesta. Miten oppilaan oppimiseen liittyvät pitkän aikavälin toimenpiteen vaikuttavat. Esimerkiksi jos matikassa on hankaluuksia, oppilaalle annetaan tukea ja arvosanat alkavat nousta. Entäpä, kun tukea ei enää ole, mikä on vaikutus? Erityistuen tarpeisiin pitäisi päästä kiinni. Nytkin on käytössä Ville ja sen avulla pystyn poimimaan oppilaskohtaisia solmukohtia. Mutta kaipaisin pidemmän aikavälin seurantaa.”

Opiskelijoiden hyvinvoinnin seurantaan ei ole tällä hetkellä mitään yhteisiä mittareita. Nyt Nousiaisten kunta on mukana myös OPH:n Sitouttava kouluyhteisötyö -hankkeessa. Näistä kahdesta hankkeesta etsitään varhaisen puuttumisen malleja ja myös opiskelijoiden hyvinvointiin vaikuttavia mittareita.

”Nyt odotan datoja käpisteltäväksi. Sen jälkeen osaan paremmin kertoa, mitä näiltä hankkeilta odotan. Toiveena on, että saadaan konkreettisia työkaluja arkipäivän käyttöön sivistystoimen johdosta opettajiin ja oppilaisiin. Nyt tarvitaan koulutusta ja osaamista: miten tuloksia luetaan, tulkitaan ja hyödynnetään. Jokainen opettaja tarvitsee koulutusta ja ehkä kunnassa olisi hyvä olla muutama avainhenkilö, jotka ovat syvällisemmin perehtyneet analytiikkaan. Jännityksellä myös odotetaan, onko tähän mennessä syötetty data luotettavaa ja miten paljon sitä on siistittävä.”

Julkaissut eoppimiskeskus

Suomen eOppimiskeskus ry on valtakunnallinen yhdistys, joka edistää verkko-opetuksen ja digitaalisten opetustoteutusten käyttöä, tutkimusta ja kehittämistyötä yrityksissä, oppilaitoksissa ja muissa organisaatioissa. www.eoppimiskeskus.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s